Kettlebell, a tökéletes testért!

Az egyszerűen nagyszerű sport

Ha rövid idő alatt formába szeretné hozni magát valaki, itt a ragyogó alkalom, hogy kipróbálja ezt a sportot, mely egyre jobban hódít kis hazánkban is.

A kettlebell, vagy más néven girya egy vasból készült súlyzó. Hasonlít egy ágyúgolyóra, csak ennek fogantyúja van. Mondhatnánk tradícionális orosz súlyzónak is. Érdekessége, hogy eredetileg egy mezőgazdasági szerszám volt, termény lemérésekor használták ellensúlynak. Ebből adódó (gyakori emelgetés) élettani hatásait hamar felfedezték, így gondolhattak arra, hogy testépítésre is kitűnően használható.

15589371_m.jpg

Abban különbözik a hagyományos súlyzóktól, hogy a kettlebell-en a fogás nem tengelyen helyezkedik el, hanem annak súlyközéppontjától eléggé messze esik. Így a kettlebell-el való edzés meglehetősen nagy erőkifejtést és mozgáskoordinációt igényel. Ha helyesen végezzük a gyakorlatokat – ami a sérülésmentes edzéshez elengedhetetlen -, akkor egyszerre több izomcsoportot mozgatunk meg, illetve ezeket összehangolhatjuk. Fontos, hogy a gyakorlatok végzése során az egész testünk koordinált, együttes működése lépjen életbe, így egy időben fejlődik a kar, a láb, ezáltal a mozgáskoordináció és koncentrációs készség is. 

Nagyon lényeges, hogy a különféle gyakorlatokat, úgymond - teljes mozgástartományban – végezzük, hogy ne jöhessen létre merev mozgás, hanem épp az ellenkezője. Vagyis elérjük azt, hogy dinamikusabbak és hajlékonyabbak leszünk. Zsírégetés szempontjából a szakértők szerint nincs versenytársa, vagyis a leghatékonyabb fogyást érhetjük el használatával.

A kettlebell már több mint háromszáz éve létezik és használták is az emberek. Magyarországon – ahogy a világ sok más országában – még csak most figyeltek fel rá, és aki használja, igen csak pozitív véleménnyel van róla. Fontos, hogy a fizikai erőnek és a kitűnő megjelenésnek akkor látjuk igazán hasznát, ha a sport, mellyel azt elérjük, egészségi állapotunkra is jó hatással van.

Nos, a kettlebell tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek!

Edző nélkül viszont felelőtlenség elkezdeni! Soha ne próbáljuk egyedül, mindenképp instruktor felügyelete szükséges, hogy a helytelen használatból adódó sérüléseket elkerülhessük. A gyakorlatszám a háromszázat is meghaladja, az edzés programot pedig feltétlenül szakértő határozza meg.

Néhány edző az edzésprogram előtt még orvosi vizsgálatot is javasol!

Szóval, hölgyek, urak! A lehetőség már számos edzőteremben adott, hogy kortól függetlenül elkezdjük az edzést, egy jó hangulatú, jó társaságú edzőteremben és tavaszra egy szemrevalóbb külalakkal találkozzunk a tükörben!

Váljék egészségünkre!