Fitnessterem etikett – mi illik?

Edzőterembe sokan járnak, más-más edzésformát választ mindenki, azonban vannak íratlan szabályok, amik - jó esetben - érvényesek mindenkire.

Általában már az edzőterem bejáratánál beleütközünk a recepcióba, ahol minden szükséges információt megkaphatunk, amire szükségünk van, a törölközőkölcsönzéstől a teremhasználaton át a szauna etikettig. Noha alapvetően tisztában vagyunk az általános szabályokkal, sokan mégis eltérnek ezektől, pedig nagyban hozzájárulnak a komfortérzethez. 

Az öltöző

A belépő vagy bérlet megváltása után a zárható szekrényekkel ellátott öltöző felé vegyük az irányt, ahol mellékhelyiség, zuhanyzó is található, a nívósabb helyeken a wc papír, kézmosó alapfelszerelés. Az öltözők általában szűkösek, kevés pakolási hellyel, ezért érdemes csak a legszükségesebb dolgainkat magunkkal vinni. Ajánlott figyelni arra, hogy ne foglaljunk el mindent a szétrámolt ruháinkkal, törölközőnkkel, más sem tud egy lábon, esetleg a levegőben öltözködni.

shutterstock_123602794.jpg

Cipő – mindig váltsuk le az utcait!

Jó, ha az utcai cipő itt le is kerül a lábunkról és távozásig nem is érdemes használni. Sem a testépítők közé, sem az aerobic órára nem ajánlott abban besétálni, papucs vagy külön erre a célra bepakolt sportcipő a megfelelő viselet.

Mobiltelefon, értékek

A szekrények minden esetben zárhatóak, különböző zárszerkezetekkel, amit a teremben dolgozók a kulcs elvesztése esetén ki tudnak nyitni. Az értékes személyes tárgyaink megóvása érdekében érdemes azokat a recepción elhelyezni, illetve ha nem túl nagy helyet foglal, magunkkal vinni az edzőterembe.

Ma már mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, de senki nem kíváncsi két gyakorlat között más magánéletének részleteire, pláne nem egy csoportos óra közben.

Törölköző – takarjuk le, amiket használunk

Ahhoz, hogy az intenzív mozgás ne váljon magunk és mások számára rémálommá, érdemes némi higiéniai megelőző intézkedéshez folyamodnunk. A manapság kifejezetten sportolók számára kifejlesztett izzadásgátlók csodákra képesek, nem árt használni is őket, mivel a légkondicionáló nem akadályozza meg a testszag terjedését. Valamennyi általunk használt gépet, szőnyeget, eszközt takarjuk le törölközővel, hiszen senki nem szeret más izzadságában feküdni egy fekvenyomó padon vagy polifoam szőnyegen.

Szauna – különösen fontos az etikett betartása

Nem szerencsés vad, házilag kikevert, vagy szuper hatékonynak tartott saját illóolajunkat ráerőltetni izzadni vágyó társainkra a szaunában, még ha látszólag beletörődnek is. Az sem éppen közösségi magatartás, ha az enyhén sáros papucsunkat elhelyezzük az alsó padon, nem csak a 100 fokosoké a világ. Az izzadságtól tocsogó edzőruha sem felel meg a méregtelenítéshez, a legjobb egy szaunázáshoz rendszeresített magunkra tekert törölköző, ami jótékonyan elszívja a saját izzadságunkat és a padot is tisztán tartja alattunk, nem beszélve arról, hogy a bőrünknek is így a legkönnyebb a kiválasztás. Van, aki mély meggyőződéssel dörzsölgeti magát a szaunában izzadás közben, különféle, a gyártó cégek hasznának növelésére kialakított ilyen-olyan eszközökkel, de a körülöttünk tisztulni vágyók biztosan nem élvezik az ingyen zuhanyt.

A lényeg, hogy lehetőleg ne tegyünk semmi olyat, ami nekünk is kellemetlen, zavaró lenne, legyünk tekintettel másokra, miközben önmagunkkal törődünk.