Mozogni jó, most elmondjuk pontosan miért is

„Sportolni jó”, halljuk számtalanszor, az egészségtudatos szemlélet terjedésével pedig egyre több ember válik az aktív életmód szerelmesévé. Most következzen egy sor jótékony hatás, ami remélhetőleg azok számára is meghozza a kedvet a mozgáshoz, akik eddig csak fontolgatták a kezdést.

Az aktív életmódnak számtalan pozitív hozadéka van

Legyen szó a csoportos edzésről vagy egyedül végezhető sport tevékenységekről, a pulzusod megemelkedik, az izmaid alapos megdolgoztatása után pedig sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben, ráadásul számtalan szerveddel kapcsolatban fogsz pozitív hatásokat érezni. Lássuk is, melyek ezek!

playsport_37_het_1.jpg

Nemcsak a külső formádon hagy nyomot

A szerotonin, illetve az endorfin termelődésének köszönhetően oldódik a stressz és a szorongás, javul a hangulatod, csökken az általános fájdalomérzetet. A vérkeringésed fokozódásával több oxigén és tápanyag jut el a bőr sejtekhez – ami a fiatalság egyik receptje. Érdemes heti több alkalommal beiktatnod az edzést, ennek hatására ugyanis nő a tüdő kapacitásod, illetve erősödik a szívizmod, ezzel együtt mérséklődik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az nem újdonság, hogy az alvás minősége nagymértékben meghatározza a napközben nyújtott teljesítményünket. A nyugodt pihenést segíti a frissítő mozgás, a lefekvés előtti fokozott aktivitás következtében viszont nehezebben jöhet álom a szemedre – ha lehet, ne az esti órákra időzítsd ezt a programot. Nem maradhat ki a listából az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatás, illetve a magas vérnyomás kialakulásának mérséklése. Ezek után máris elővetted a naptárad, hogy keress egy alkalmas időpontot az edzésre?

Védi az izmokat, ízületeket és a csontokat

Az ízületek állapotára szintén jótékony hatást gyakorol a rendszeres mozgás, ugyanis ezeket beolajozva enyhíti az itt jelentkező fájdalmat, merevséget. Az izmok erősítése nem csak esztétikai szempontok miatt fontos, hiszen a fejlett izomzat stabilitást ad, javítja az egyensúlyt, és a koordinációt. A lista még mindig nem ért véget, gondoltad volna, hogy a csontritkulás megelőzésében is szerepe van? Az olyan tevékenységek, mint a lépcsőzés, futás, súlyzózás segít a csonttömeged megtartásában.

Az orvosok szerint a sportot érdemes lenne receptre felírni, a megfelelő mozgásforma megadásával. Ezt olvasva először talán felszalad a szemöldököd,  egy felmérés szerint viszont a nők 60, míg a férfiak 47%-a betartja az orvosa által előírt utasításokat.