A tenisz nem véletlenül kapta a sportok királya jelzőt

Az ütővel játszott sportok közül a tenisz az egyik legelterjedtebb mozgásforma, egyszerűen a „sportok királyaként” tartják számon. Ez a jelző nemcsak az ezt körülvevő korábbi eleganciából származik, hanem abból a harmóniából, ami a test, valamint a lélek összerendezett mozgásában fejeződik ki.

playsport_blog_41_het_2.jpg

A francia őse Angliában volt közkedvelt

A játék francia őse, a jeu de paume kedvelt volt Angliában, ahol kifejlődtek a későbbi szabályok. 1876-ban itt rendezték az első tenisztornát, azóta a világhírű wimbledoni esemény hagyománnyá vált. A mérkőzés során előre meghatározott számú szetteket játszik le a két résztvevő, amit az nyer, aki több győzelmet zsebel be. A pályának szigorúan meghatározott méretei vannak, a hosszúság nem változik, míg a szélesség attól függ, hogy egyest vagy párost játszanak. A borítás anyaga több szempontból befolyásolja a játékot, meghatározza például a labda gyorsaságát, pattanását.

Sokat fejlődtek az alapvető eszközök

Az eszközök közül a legalapvetőbb az ütő, amit még a 16. században találtak fel. Ezek eleinte nagyon különbözőek voltak, anyagukat tekintve készülhetnek fából, fémből vagy szintetikus rostokból, pl. üvegből, szénből. Kezdetben a fából készült darabok voltak elterjedtek, a technológia fejlődésével könnyebbek lettek, így alkalmasak nagyobb erő kifejtésére. A grafit, titán vagy acél nyújtotta előnyök ellenére a profik hosszú időn át ragaszkodnak a megszokott ütőfajtákhoz. A labda története az 1840-es évekig, a gumi vulkanizálási technikájáig nyúlik vissza, az eljárás a kis súly mellett magas felpattanást biztosít.

A rivalizálás a divatra is kiterjedt

A divat természetesen ide is beszivárgott, eleinte a teniszezők nyakkendőben, fűzőben játszottak, ezeket a szoknyák váltották fel. Az elegáns öltözetek miatt megindult a rivalizálás. Újabb fordulatot az 1980-as évek hoztak, amikor egyre kényelmesebb, lezserebb darabok váltak elérhetővé. A rövidnadrág mellett a férfiaknál az ingek helyét a póló vette át, a nőknél pedig fokozatosan jelent meg a sort és ujj nélküli póló. A kényelem a cipők tekintetében ugyancsak elengedhetetlen, a stílusról viszont ebben a kérdésben sem kell lemondanunk. A színek kavalkádja mellett különböző formák közül választhatunk, mielőtt pályára lépnénk. A nekünk tetsző darabokat mindenképpen érdemes felpróbálni, mielőtt a pénztárhoz lépünk. Bátran sétáljunk körbe, és figyeljünk arra, nem nyom-e valahol a lábbeli.