Iciri-piciri lábbelik

Kicsi lábak nagy biztonságban

Az első cipő szükségessége valójában akkor indokolt, ha a gyermek már egy-két hónapja biztonsággal jár. Amikor már napi rendszerességgel tipeg, totyog, akár órákon át, keményebb felületen is, akkor jöhet a lábbeli. Itt kezdődik a dilemma, hogy milyen cipő az, ami számára a legmegfelelőbb, majd később mik lesznek a szempontok, melyek alapján biztonságban tudhatjuk villámgyorsan növő lábaikat. Úgy kell választanunk, hogy csontjaik, gerincük is tökéletesen tudjon fejlődni, és még véletlenül se okozzunk kárt egy rossz lábbeli használatával!

shutterstock_68841883.jpg

Maroknyitól - akár óriásig

Az egészen pici talpak ideális cipőjének a legfontosabb kritériuma kell, hogy legyen a kéreg. Amikor lábbelit választunk a legkisebbeknek, érdemes anyagát megtapogatni, hogy kérge elég kemény-e, van-e tartása és jó minőségű anyagból készült-e. Lehet a cipőnek magas szára, de valójában nem ez a lényeg, hanem a fentebb említett kéreg minősége! Papucs, pántos cipő ebben a korban semmiképp nem jöhet szóba. Sokan nem tudják, – de nem kell tőle megijedni – minden csecsemő lúdtalpas, így születnek. A láb boltozata csak a járáskor illetve annak gyakorlásával alakul ki, nagyrészt az izmok munkájának köszönhetően, de fontos szerepük van és lesz is később, az inaknak és a szalagoknak.

Amikor már növöget a gyermek, akkor a cipőválasztásnál fontos, hogy belülről lapos legyen és a belsejében semmi esetre se legyen betét! Lényeges, hogy a lábak sima közeget érezzenek. Járás közben mindenképp le kell tenni a sarkakat is, és ezért a talpnak gördülnie kell! A betét nélküli cipő azért is fontos, mert így az izmok rá vannak kényszerítve a kicsik lábboltozatának alakítására, mely a tökéletes kifejlődéshez elengedhetetlen.

A talpról is ejtsünk néhány szót! A lényeg itt, hogy feltétlenül legyen olyan vastag, hogy az úton lévő egyenetlenségeket, göröngyöket már ne érezze a gyermek. Ennyi vastagság éppen elegendő, e mellett azonban könnyűnek és rugalmasnak kell lennie. Az is fontos, - különösen az őszi-téli napokon - hogy a talp ne legyen csúszós

Látni fogjuk, hogy a gyermeknek kellemes-e a járás a cipőben, így probléma esetén orvosolhatjuk azt. Természetesen, ha bármilyen rendellenességet észlelünk gyermekünk járása közben, mindenképp tanácsos szakember – ortopédus – felkeresése, a nagyobb baj elkerülése végett.

A legfontosabb tanács: 0- legalább 17 éves korig sosem szabad, hogy szempont legyen az olcsó ár a cipő kiválasztásánál. A gyermek tökéletes fejlődése a legfontosabb, hiába is kell oly gyakran lábbelit cserélni növekedésük miatt! Néha az olcsó a legdrágább, különösen, ha az egészségről van szó!