Megmutatjuk, hogy iktasd be a sportot a napi rutinodba

A sport mindennapokba való beiktatása kezdetben komoly fejtörést és nagymértékű szervezést igényel, viszont ha megszokod a rendszert, teljesen természetessé válik, hogy heti 3-4 alkalommal eljársz edzeni. A következő sorokban az első néhány hét nehézségeinek áthidalásához szeretnénk ötleteket adni, melyekkel nem érzed majd tehernek az új program napirendedbe való beiktatását.

playsport_37_het_2.jpg

Válaszd ki a Neked megfelelő mozgásformát

Abszolút egyénfüggő, számodra melyik lesz a tökéletes edzésforma: lehet, hogy a barátaid imádnak cross fitre járni, a párod pedig a tenisz szerelmese, Neked viszont egy olyan tevékenység lopja be magát a szívedbe, amit egyedül is tudsz végezni ­– például biciklizés vagy futás. Ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés, nincs ez másképpen ebben az esetben sem, vagyis ahhoz, hogy megtaláld azt, amiben ki tudsz teljesedni, érdemes több óratípust kipróbálnod. A kulcs a nyitottság, valamint a türelem, hiszen hosszú távon a jól megválasztott, örömet jelentő tevékenységgel egy élhető testet biztosítasz a jövőbeli énednek. Nézd meg a hozzád közel elhelyezkedő termek kínálatát, nézz videókat, olvass véleményeket az egyes óratípusokról vagy kérj időpontot egy személyi edzéstől és nézd meg, mennyire találod meg a közös hangot a trénerrel, illetve a súlyokkal.

Barátkozz olyanokkal, akik ugyanazt szeretik

Társas lények vagyunk, ami a sport esetén sincs másként, akkor sem, ha egyedül végezhető edzéstípus mellett tetted le a voksod. A közösségi média felületeken számtalan olyan csoportra bukkanhatsz, ahol az összegyűltek ugyanazt a sportot űzik, egymást támogatják a folyamatos fejlődés érdekében. Ezek a megerősítések segítenek, hogy akkor se add fel, amikor elfáradsz vagy kifogytál a motivációból. Kövess olyat, aki nap mint nap rendületlen kitartással fut, jár le a terembe, teniszezik vagy éppen úszik, illetve mesél a nehézségekről. Napjaink egyik legnépszerűbb sportága egyébként a futás, amihez elsősorban a kitartásodra, egy jó futócipőre, illetve a technika elsajátítására van szükséged. Abban az esetben, ha csoportos edzés mellett teszed le a voksod, érdemes a társasággal összejöveteleket szervezni, például vacsorát vagy egy közös péntek estét.

Írd be a naptáradba

A saját példámat látva tudom, hogy általában azok a feladatok lesznek elvégezve, melyek fel vannak írva a naptáramba. Éppen ezért érdemes az edzéseidet is felvezetni, így kisebb eséllyel bújsz ki alóla, és nem veszel előre más tevékenységeket. Hidd el, ezekkel a trükkökkel ugyanolyan pár héten belül ugyanolyan alapvető elfoglaltság lesz az életedben az edzés, mint a bevásárlás vagy a munkába járás.