Ne vedd félvállról a futócipő választást, addig keress, amíg meg nem találod az igazit

Egyre többen futnak szabadidejükben, ezzel elősegítve a napi problémák maguk mögött hagyását. A nyári időszak az igazi fanatikusokat is megterheli, a tempó és a teherbírás a hőség miatt csökken, ráadásul aki nem figyel a megfelelő hidratálásra, komoly következményekkel számolhat. Az igazán forró napok lassan teljesen lecsengenek, ezzel együtt beköszönt a kellemes ősz, ami városi futóként a körülmények szempontjából komfortosabb zónát biztosít.

playsport_34_het_futocipo.jpg

Ne az edzésterv kiválasztása legyen az első dolgunk

A futással számtalan oldal foglalkozik, ezek között akad olyan, aminek segítségével egy-egy hosszabb távra tudunk felkészülni a megadott edzésterveket követve, míg más felületek a mentális területen nyújtanak támogatást. Mielőtt azonban belevágnánk bármilyen, pontokba szedett, fejlődésünket segítő programba, nulladik lépésként válasszuk ki a tökéletes futócipőt. A feladat elsőre nem tűnik bonyolultnak, az üzletekben viszont kihívással találjuk szembe magunkat a gyártók bőséges választékát látva. A vezető márkák évről évre újabb, egyre jobb minőségű termékekkel gazdagítják portfóliójukat, ennek ellenére nem biztos, hogy a legújabb kiadás lesz a számunkra ideális darab.

Első választási szempont: a talaj minősége

A döntést ne a színek és minták alapján hozzuk meg! Nem tagadjuk persze, hogy a választásnak ez is szerves részét képzi, ebben az esetben azonban van két, ennél fontosabb tényező. Az első, amit gondoljunk végig, hogy milyen minőségű talajon akarunk futni: aszfalton vagy terepen? Az első típusba tartozó darabokat úgy tervezték, hogy alkalmasak legyenek az utca, illetve az apró kavicsos ösvények felületéhez. Ezek a könnyű, párnázott, rugalmas és puha darabok csillapítják a becsapódás erejét, a hozzáadott stabilizáló betétek pedig kiegyenlítik a láb esetleges deformációit. A terepre tervezett társaik ezzel szemben teljesen más felépítésűek: keményebbek, merevebbek és nehezebbek, amivel a sáros, puha talajtól való elrugaszkodást biztosítják.

Második napirendi pont: a tökéletes méret

A következő sarkalatos pont a méret, aminek megadásakor a láb hossza, illetve formája a mérvadó. A különböző márkák néha eltérő számozást használhatnak, ezért sose vegyünk le a polcról csak úgy egy számunkra tetsző darabot „ez biztosan jó lesz” felkiáltás kíséretében. A legmegbízhatóbb adatot egyébként a centiméterek adják, ami nagy eséllyel minden gyártó termékénél ugyanazt jelenti – ez egyébként szinte minden esetben feltüntetésre kerül a lábbeli dobozán. Ha mindezek ellenére bizonytalannak érezzük magunkat, ne legyünk szégyenlősek, nyugodtan kérjünk tanácsot az eladóktól.