Kosár-rajongók figyelem! Mutatjuk, hogyan válasszátok ki a tökéletes lábbelit

Kosár-rajongók figyelem! Mutatjuk, hogyan válasszátok ki a tökéletes lábbelit

A Kosárlabda több évszázados múltra tekint vissza, az eredetileg Amerikából származó sportág mára az egész világot meghódította. A játék elődje a maják idejében meglehetősen kegyetlen volt, a vesztest ugyanis feláldozták az isteneknek.

 

A megálmodó öt alapelv mentén építette fel a szabályokat:

-          A játékot kézzel, egy gömbölyű labdával játsszák.

-          A játékosok ne szaladhassanak a labdával.

-          A pályán való mozgás ne legyen korlátozva.

-          Ne legyen durva érintkezés.

-          A labdát egy vízszintesen elhelyezett kapuba kelljen dobni, ami a játékosoknál magasabban van.

playsport_34_het_kosarlabda.jpg

Az igazi társ segít elkerülni a sérüléseket

Akik a labdák bűvkörében érzik igazán jól magukat, pontosan tudják mennyire fontos, mi kerül a lábukra. A fejlesztők a különböző sportok technikai sajátosságainak figyelembe vételével álmodják meg a termékeket, melyekkel elkerülhetőek a sérülések. A piacon számtalan gyártó képviselteti magát, ezek közül a Nike és az Adidas nemcsak a kialakítás, hanem dizájn szempontjából is élen jár.

Stabilitás mindenek felett

A kosárlabda esetén az első számú kritérium, hogy a cipő maximális stabilitást biztosítson. A sok ugrás és futás miatt a sarok, lábfej, valamint a boka rögzítése kiemelten fontos, a tökéletes illeszkedéssel és a kényelemmel karöltve. A pályán való folyamatos mozgással járó elrugaszkodást, majd talajra való érkezést külön technológiával csökkentik, ezeket az egyes márkák saját védjegyekkel látják el – ez a Nikenál például az Air, Zoom, az Adidasnál a Boost fantázianevet kapta.

Magas vs alacsony szár

A döntésben segít, ha mindkét típust kipróbálod egy-egy edzés erejéig. Általában az alacsonyabb darabok szabadabb mozgást tesznek lehetővé, ezen felül jelentősebb fizikai teljesítmény érhető el velük, míg a magas társaik kényelmesebbek, illetve a tapasztalatok szerint jobban védenek a sérülések ellen. Az sem mindegy, milyen posztot töltesz be a meccs során: a gyors mozgású mezőnyjátékosok az alacsonyabb cipőket, a lassabb, belső helyeken elhelyezkedő játékosok pedig a magasabbakat részesítik előnyben.

Ezekről se feledkezz meg

A kiemelt tényezőkön túl a lábbeli súlya, szellőzése és tartóssága is befolyásolja, végül melyik terméket viszed a pénztárhoz. Az olyan jellemzők, mint a szín, dizájn vagy márka lehetőleg az utolsó helyen szerepeljenek a döntést segítő kritériumok között, egy dologból azonban semmiképp ne engedj: a minőségből!