Ha mindent átmozgató, relaxációs sportot keresel, válaszd az úszást

Napjainkban az úszás Magyarország egyik legeredményesebb sportága, melynek népszerűsége a nagyszabású események alkalmával tovább nő. Ez nem csoda, hiszen a futáshoz vagy a biciklizéshez hasonlóan kortól, nemtől független, mégis minden izmot alaposan megmozgat.

playsport_39_het_2.jpg

Kihívás elé állítja a légző rendszert és az izomzatot

Az úszás az egyetlen olyan sportág, amely megköveteli a légzés szabályozását. Ennek során a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve, ráadásul az egész testünk részt vesz a mozgásban. Az alapvetően dinamikus, izotóniás terhelés a test alsó, illetve felső részét egyenlően terheli, amihez megfelelő izomtónus és tartóizmok szükségesek. A gyorsúszás során például nagy szükség van a törzs munkájára, vagyis meg kell feszíteni a hasat, a csípőt, hátat, valamint a combot.

Súlycsökkentésre is tökéletes

A legnépszerűbb a mell, illetve a gyorsúszás, ezeket a tempókat azonban nem tanácsos kitett fejjel róni. Ilyen esetben ugyanis kedvezőtlen, nagy tehernek van kitéve a gerinc, így fárasztóbbak lesznek a mozdulatok, mint a szabályos technika mellett. Az úszás az állóképességi sportok közé tartozik, vagyis erősíti a szív-és érrendszert, ezen felül jótékonyan befolyásolja az anyagcsere működését – tehát javul a szövetek és sejtek oxigén ellátása. A szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak listája nem áll meg ennyivel: jelentősen fokozza a szellemi teljesítményt, ami elsősorban a gyermekeknél nyilvánul meg. Fogyókúrás módszernek sem utolsó, mivel óránként 500-700 kalóriát égethetünk el vele, e mellett természetesen odafigyelést igényel a táplálkozás.

Javasolt az asztma esetén

A légzésszabályozás miatt alkalmas az asztmás gyermekek tüneteinek enyhítésére, sőt a csonttörések megelőzésében is segíthet, mivel csontritkulásnál javítja az ideg-izom koordinációt. A víz sokak számára nyugalmat sugároz, mert úgy érzik, csökkenti a stresszt és a feszültséget. A tevékenység során csak magunkkal foglalkozunk, miközben elfeledkezünk a problémákról hála a víz ringatásának. A futáshoz hasonlóan az úszás sokak számára meditációval ér fel, hiszen e közben egyetlen dologra fókuszálunk. A hátrányok közé sorolható a víz tisztítására használt klór, ami árthat az érzékeny bőrűeknek. Egy másik kritikus kérdés a medence tisztasága, ez különösen azok számára rejthet veszélyeket, akik hajlamosak elkapni a fertőzéseket.