Az 5 legfontosabb dolog, mielőtt futni kezdesz

Nekiindulni a futásnak - különösen, ha még nem elég az edzettségi szintünk -, nem egyszerű. Kis odafigyeléssel kiküszöbölhetőek az esetleges kellemetlenségek, így igazi élménnyé válhat az adott táv megtétele, ami a következő alkalomhoz is kedvet csinál.

Helyszín

Futni mindenhol lehet. Mégsem mindegy, hogyan edz az ember, rövid pályán vagy tóparton, betonon vagy rekortán felületen, tűző napon vagy árnyékban, egyedül vagy több futó társaságában. Talán nem tűnik fontosnak, de egy jól megválasztott terep, futópálya sokat lendíthet a teljesítményen. Érdemes elindulás előtt ezt átgondolni és több variációt is kipróbálni, így változatossá tehető ez a monotonnak tűnő mozgásforma.

shutterstock_153769859.jpg

Étel, ital

Minden sporttevékenységre, így a futásra is igaz, hogy közvetlenül nem, inkább 1,5-2 órával előtte érdemes enni, lehetőleg „jó” szénhidrát tartalmú ételt. Ez lehet akár egy banán, akár egy energiaszelet, bármilyen könnyű étel, ami energiát ad. Hosszútávfutók a táv megtétele közben is vesznek magukhoz ételt, de szabadidős futásnál ez nem feltétlenül szükséges.

A folyadékbevitel is fontos, elindulás előtt kb. 30 perccel érdemes – lehetőleg szénsavmentes – vizet inni, így futás közben nem lötyög majd a gyomrunkban és remélhetőleg nem kell majd közben WC-re menni. 30 percnél hosszabbra tervezett edzés esetén közben is gondoskodni kell az innivalóról, izotóniás ital vagy víz formájában, kb. 20 percenként, megelőzve a szomjúságot.

Ruházat

Nem mindegy, hogy miben futunk. Izzadságot elvezető anyagból válasszunk nadrágot, felsőt. A bő ruházat idővel dörzsölhet, felgyűrődhet, kényelmetlenséget okozva, nem véletlen a testhezálló fazonok preferálása. Hölgyeknél fontos a megfelelő sportmelltartó kiválasztása, ennek elhanyagolása fájdalmas következményekkel járhat. A cipő kiválasztása a legfontosabb, erről egy külön bejegyzés szól

Zene

Van, aki esküszik arra, futni csak csendben, a saját lélegzetvételünket hallva érdemes. Mások szerint néhány kedvelt, jó ritmusú zeneszám csak fokozza a teljesítményt. Érdemes kényelmes, jól illeszkedő fülhallgatót választani, illetve a különböző lejátszókhoz karra, csípőre rögzíthető tartót rendszeresíteni, így kényelmes mozogni. Egy zsebkendő még biztosan elfér a tartóban, bármikor szükség lehet rá menet közben.

Bemelegítés

A legfontosabb dolog pedig a bemelegítés. A karok, a derék, a csípő, illetve a láb izomzatának nyújtása egyformán fontos futás előtt és azt követően egyaránt. A különböző sérülések, húzódások, fokozott izomláz megelőzhető, kiküszöbölhető pár perc alatt elvégezhető nyújtógyakorlatok beiktatásával, amivel felkészítjük a szervezetet a fokozott igénybevételre.

Ha mindez megvan, már csak el kell indulni és kellemesen elfáradni a kitűzött cél elérése közben.