A sportruha tényleg csak a sportoláshoz jó?

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt ekkora piaca a hobbi sportolók ruházatának. Általában aki mozogni akart, felvett egy rövid vagy hosszú nadrágot, pólót, zoknit - lehetőleg pamutból készültet -, egy sportcipővel és kezdődhetett az edzés. Aztán megjelent az első „biciklis nadrág”, amit a férfiak - tekintve, hogy testhez álló ruhadarabról volt szó -, bojkottáltak, már ha arról volt szó, hogy viselniük kellene. Ez a ruhadarab már sokkal kényelmesebb volt, mint elődei, de az anyaga hagyott némi kívánni valót maga után.

Aztán elkezdődött a sportruházat forradalma, ami a mai napig is folyamatosan tart, a gyártók mindig próbálnak újabb és újabb ötletekkel előállni, mivel megnövekedett a piac, illetve olyan komoly versenyhelyzet alakult ki, hogy szükség is van a fejlesztésekre.

shutterstock_282977936.jpg

A funkcionális ruházat jó nedvszívó és elvezetni az izzadságot, így nem nedvesedik át, „lélegző” anyagból készül, nem engedi befülledni a mozogni vágyó testét, ezért a mozgás egyre nagyobb élmény. A szabásvonalak, a rátétek, különböző betétek mind a sportolni vágyók igényeihez vannak kialakítva.

Felvetődik a kérdés, hogy ha ilyen sok szempont figyelembe vételével készülnek, utcai viseletre miért nem alkalmasak?

Régebben egy sportoláshoz használt pólóban a boltba is le lehetett ugrani, mivel nem sok különbség volt a megjelenésben, mára azonban egyértelmű az eltérés a kettő között, meg is nézik az emberek azt, aki például teniszhez való miniben vásárolgat. Azonban nem csak a külsőségek miatt nem alkalmas a mindennapokban ez a fajta ruházat.

A futóknak készült pulóvernek legfőképpen az izzadság elvezetése, a párologtatás a fő funkciója, ezért hőszigetelése - ha nem mozog aktívan a viselője -, nem a legelőnyösebb. Ezek a felsők, nadrágok a pamutot teljesen nélkülözik, poliészterből gyártják őket, ezért az egész napos viselet bőrirritációt okozhat, kiütések keletkezhetnek, viszkető érzést válthat ki. Nem beszélve arról, hogy a mindennapi tevékenységhez nem kényelmes, éppen attól, amiért a fokozott igénybevételhez viszont tökéletesen megfelel.

Létezik a kettő közötti átmenet, lehet valaki sportosan elegáns, ami fiatalságot, friss megjelenést kölcsönöz anélkül, hogy fura látványt nyújtana az utcán. A testhezálló, különböző varrásokkal ellátott futónadrág a sportpályára, egy menő sportzakó a moziba való.